Определяне на цели

265

Нека започнем с това, че има съществена разлика между цели и мечти. Много хора, казват че имат цели, а всъщност имат мечти. Основното нещо, което ги отличава е конкретността. Нека се спрем за кратко на двете понятия, тъй като това ще ни помогне да ги разграничаваме в бъдеще.

Мечтите са нещо, което всяко човешко същество има. Обикновено са в далечно бъдеще и в дадения момент, когато мечтаем, ни се струват невъзможни за постигане.

Например „Аз искам да бъда богат и щастлив човек”.

Целите, за разлика от мечтите, са едно от основните неща, които отличават успелите, щастливите и богати хора, от останалите. Да си поставяш и постигаш цели е игра, която не всеки човек умее, но която всеки един може да се научи да играе. Целите са конкретни, точни и са поставени във времето.Например: „Аз удвоявам доходите си през следващата година”

Силата на поставянето на цели

Представете си, че пътувате със собствения си автомобил в чужд град. Нямате карта, по улиците няма знаци и трябва да стигнете до определен адрес. Невъзможно? Точно така. Шансът да попаднете на точния адрес в тази ситуация клони към нула. Проблемът е, че много от нас живеят така живота си. Не знаят къде отиват, незнаят какво да правят и как да стигнат до мечтите си.

Сега си представете същото това пътешествие, само че в колата си разполагате с модерен GPS, на който сте задали точни инструкции с адреса, който искате да стигнете. Тогава пътуването ви ще бъде лесно и дори и да се объркате някъде, вие пак ще успеете да стигнете до мястото, до което желаете.

Тази аналогия би трябвало да ви помогне да осъзнаете огромната сила на целите. Това е вашият GPS в живота. Дори и да направите грешна стъпка, стремежа към вашата цел в крайна сметка ви води към нея.
Как да поставяме целите си

Ето 3 техники, с които ще овладеете правилното поставяне на целите си. Недейте да правите грешката да си поставяте твърде големи цели, за твърде кратки периоди.

1. Бъдете конкретни

Както споменахме по-нагоре, трябва да осъзнаете точно какво искате и за колко време искате да го постигнете. Да печелите двойно може да бъде страхотна цел, но ако това се случи след 30 години, надали ще ви се иска да чакате. Затова помислете какво искате, кога го искате и защо го искате.

2. Напишете ги

Много мотиватори, лектори и автори на литература за лично усъвършенстване съветват да пишете своите цели на лист хартия. Пишете в сегашно време, все едно вече сте постигнали целта си. Може да ви се струва незначително, но подсъзнанието ви работи по-добре, когато пишете и мислите едновременно.

3. Действайте

Съставете прост план на действия, които според вас ще помогнат да достигнете целта. Тъй като сте били конкретни при съствянето й, това би трябвало да е лесен и интуитивен процес. Независимо, че не сте сигурни как ще успеете, започенете да правите нещо свързано с вашите цели. Ако се върнем на примера с колата, запалете двигателя и тръгнете, нищо че не познавате пътя, по който ще минете.